2012. június 20., szerda

2012. június 19., kedd

Fotósulim / Javítok a dolgokon, néha és pusztán a szépségükért....

Beszéltem már itt a blogomban a fotózásnál alkalmazandó beállításokról, hasznos tanácsokról és szabályokról is. Ezek bizony mind fontos dolgok, és ha megfelelő gép áll rendelkezésedre, akkor a beállításokat meg is kell tenni, mint régen, amikor tükörreflexes és fénymérős gépekkel filmre fotóztunk. Akkor nagyon fontos volt, hogy az exponálás sikeres legyen, mert ment a drága film a lecsóba.....
A digitális gépek korában ez már nem annyira fontos  szempont, főképp nálunk, igazi "véramatőröknél".  Elmegyünk, látunk, fotózunk. Magunknak, a pillanat öröméért, és a családi albumba, hogy a téli estéken és a tízévvel későbbi időkben is legyen mit nézegetni.
Én is hasonló módon kezdtem hat - hét éve a digitális fotózást, egy akkor (még) drága, de mint kiderült jó választás volt - kis géppel. Sok idő kellett, hogy kiismerjem a gépemet, és használjam arra amire kell. Tájakat, városokat, vizeket, köveket, fákat, füveket és felhőket fotóztam és fotózok. Egyre jobban megy - azt gondolom - mindenféle önfényezés nélkül.  Mert látom az elmúlt évek fotóin a javulást, főképp a látásmódomban. A gép azóta is megvan, használom is, és a legjobbat próbálom kihozni belőle és magamból.

Sokszor a dolgokat pusztán a maguk szépségéért is fotózom.  Azért mert érdekes, vagy rendkívüli nekem legalábbis, vagy csak nemes egyszerűségében szép.  És bizony meg is "manipulálom" őket, ha kell. A kompakt gépek - beszéltem már róla - hátránya sokszor a nem megfelelő zoomolás lehetősége. Tehát a fotón sok olyasmi is van, ami nem kell, ami nem a tárgy, vagyis a lényeg, amit fotóztam.  Ilyenkor aztán elő az ollóval, meg egy két hasznos gombbal. Az eredmény önmagáért beszél. Általában csak addig megyek el a manipulációval, hogy a természetes szépség varázsa ott maradjon a kezem nyomán.


Az udvarunkban van egy rózsa (a piros - kék - fehér áruházban vettük pár éve), ami megörvendeztet még decemberi virágzásával is. Pár napját nyomon követtem. Megmutatok pár eredeti - nyers képet is róla, és pár olyat amit felturbóztam kissé... Íme:


...és itt vannak azok a képek, amik egy kis sztorivá összerakva a Rózsa négy napját mutatják úgy, ahogy én láttam, ahogy nekem tetszik. ( a nagy melegben kissé üdítően ható téliek)
http://picasaweb.google.com/sasosaso63/DecemberiRozsa_2010?feat=con...

Webajánlóm_fotósuli...

Sokszor beszélünk, írunk a fotózás alapjairól, módszerekről, alapfogalmakról - magáról a fotózásról is. Talán lerágott csontnak tűnik, ha azt mondom tanulni soha nem szégyen. Ehhez rengeteg szakirodalom áll a rendelkezésünkre. Vannak ahol egyszerűen, közérthetően vannak leírva a fotózás 'okosságai' és van ahol jó bonyolultan. Most találtam egy oldalt, egy egyszerű  'fotósuli lapot' a neten, ezt szeretném megosztani veletek. Talán érdemes néha belelapozni.... 

Fotózz  -  alkoss!

"ilyen volt, ilyen lett"

Játsszunk egy kicsit a fotókkal. Most jobb híján egy piros virággal....

az eredeti

és az illúziók....
 

...no persze a színekkel és keretekkel / a múltba repítve magam / is játszottam egy cseppet :)

A "technikáról" pár szót...

Az elmúlt év elején volt az, hogy fényképezőgép váltásban gondolkozom. Nos ez megtörtént, és örömmel mondom, hogy a választott gépben  - ez a  Fujifilm S1800 - nem csalódtam. Ár - érték arányban, és amire nekem kell - egy éppen megfelelő gépet választottam. Sok fotót készítettem vele azóta (15000 -nél is többet). Sok helyen járva, sok szépséget megörökítettem vele, a Balaton parttól az Északi - Középhegységig, Sárváron, Triesztben és a horvát Adrián át, otthon, a környezetemben is sokat használva. Vizeket, köveket, fényeket, állatokat, növényeket, épületeket - tájképeket és közelképeket - embereket is, amiket egyébként ritkán szoktam - fotóztam vele. Sok fotómat itt az oldalon láthattok, jó párat megmutattam nektek e különböző témákból.
Azóta persze jó pár ezer forinttal olcsóbb is lett, és kifutott széria is lett..... de ez a mai műszaki cikkek egyik "átka". A folyamatos fejlesztésekkel, a mind új és mégújabb fejlesztésekkel együtt jár a "régi" olcsósítása. Hiszen a terméket el kell adni, a fogyasztói társadalmat mozgatni kell :) Én egyáltalán nem bántam meg, hogy akkor és azon az áron vásároltam meg. Persze el kell kapni mindig egy jónak mondható vásárlási konstrukciót. Legyen ez akár kamatmentes kölcsön, rövidlejáratú és megoldható havi törlesztésekkel. Vagy a használt piac, esetleg. Persze mondom, hogy az új varázsa semmihez nem fogható. Amikor te járatod be, te teszteled le, és nem utolsó sorban az egy - két éves garancia.
Több helyen és sokszor mondtam, illetve amatőrként én azt vallom - mindenki arra vegyen fotómasinát amire használni szeretné, annyit áldozzon rá, amennyit bír. Manapság nagyon jó, hogy megjelentek a piacon a bridge gépek, ezek átmenetek a (szerintem / nekem legalábbis) drága tükörreflexes és az olcsóbb kompakt kategóriák között. Ötvözve mindegyik jó tulajdonságát a gyártók törekednek arra, hogy egy megbízható, kihasználható masina legyen hű társa a fotósembernek.... Az Olympus, a Fujifilm, a Nikon, a Canon és sorolhatnám még, széles skáláját kínálja ezeknek a gépeknek. Rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk, melyik márkát ismerjük, melyiket szeretjük, melyikről hallottunk sokat.
Én a Fuji mellett tettem le a voksomat. Az előző A350-es kis kompaktom is az volt. Nagyon meg voltam vele elégedve, a mai napig használom, sok fotót készítek vele, leginkább "hajsza közben". Mások persze ugyanígy vannak a Nikonnal - mondjuk. De kinek a pap, kinek a papné - mondják :)

A következőkben a Fuji egy bridge gépét mutatnám be, ajánlanám azoknak, akik szeretnék a kompakt gépüket leváltani, és nem az alsó bridge kategóriában, hanem egy magasabb, ám kb. kétszer annyiba kerülő modellben gondolkodnak, belefér a költségvetésükbe - gondolatvilágukba....

Fujifilm FinePix HS20EXR bridge fényképezőgép

"A Fujifilm életében mindig is voltak kiemelkedő készülékek, amelyek a mai napig emlékezetesek, és nagy nevet szereztek a gyártónak. Ha valaki régóta figyelemmel kíséri a digitális fényképezőgépeket, és azok fejlődését azok számára biztosan nem ismeretlenek az alábbi típusok: FinePix 4900Z, S602, S7000, S6500fd. Ezek olyan kamerák, amelyek ma már megmosolyogtató technikai paraméterekkel rendelkeznek, akkor a technika csúcsát képviselték. Korszakalkotó technikai újdonságokat rejtett a készülékek belseje, előre mutató fejlesztéseket kapott meg a kamera. Tavaly a HS10 hozott több korszerű újítást, most pedig a HS20EXR az, ami továbbviszi, és egy magasabb szintre emeli az S szériát."

A HS10 -et egy fotós barátom használja, csodás dolgokat megörökítve, nagy elégedettséggel.
A HS20EXR -ről itt olvashattok többet, szinte mindent, ezen a linken ------>
http://www.artwork.hu/termek/0/329520/FUJIFILM_FinePix_HS20EXR_brid...
Nem olyan rég egy pécsi (piros / fekete) műszaki áruházban kézbe vettem, kipróbálgattam. Jó érzés volt. Szerintem jó választás lenne..... :)

zöldben...