2012. április 3., kedd

egy fotó - egy szöveg_02...

Egy fotó: Napnyugta Egerszalókon (fotóbys@so_20110801)


Egy szöveg_ a dolgok megismeréséhez:
(részletek Alain Briot: Esztétika és fotográfia (IV.rész) írásából)

Miért napkeltekor és napnyugtakor a legjobb a fény tájképfotózáshoz?

Röviden azért, mert ekkor a fény horizontális. Azt a fényt nevezzük horizontálisnak, mely párhuzamos a horizonttal, és erős háromdimenziós hatással vonja be a tárgyat.
Mivel a nap nagyon alacsonyan van napkeltekor és napnyugtakor, gyakorlatilag éppen csak a horizont felett, a napfénynek át kell hatolnia minden porrétegen, atmoszferikus párán és szennyeződésen, míg az előtted elterülő tájra ér. E folyamatban a napfény intenzitása nagyban csökken és lágyul, mivel a por és pára megszűri. Ez a szűrés eltávolítja a látható spektrum zöld és kék részét, így főként a vörös rész marad látható. Ennek eredményeként a fény napkeltekor és napnyugtakor meleg, világos rózsaszín, vörös vagy narancs árnyalatú az adott napi körülményektől függően. A diffúz fény és a meleg ragyogás kombinációja olyan fényt teremt, mely kiváló a fotózásra. Ezen felül az olyan fény, mely lágy és meleg is egyben, szemre nagyon tetszetős.
Az emberi lények ráadásul esztétikailag szebbnek értékelik a tárgy oldalára sugárzó fényt (oldalfény), mint a fentről jövő, függőleges fényt. Ez nagyban a portrékészítéssel függhet össze. Amikor embereket fotózunk (vagy festünk), a fentről érkező fény mély, visszatetszést keltő árnyékot vet az alany orra és szeme alá. Az oldalról megvilágított arc egyik oldala árnyékban van, a másik pedig fényben, kellemes háromdimenziós hatást keltve. Ugyanez vonatkoztatható a tájképfotózásra is, hasonlóan kellemes eredménnyel. Általános szabály, hogy a horizontális fény (oldalfény) sokkal tetszetősebb, mint a függőleges fény, mely a tárgyat felülről éri.

 

Napfény délben és napkeltekor

Ez a vázlat Monuments Valley-nél ábrázolja a nap pozícióját délben és napkeltekor. Délben a nap pontosan a domb felett süt, függőleges fénysugarakat bocsát ki, és rövid árnyékokat vet a domb alá. (Ezeket nem ábrázoltuk, mert zavaró lenne a két különböző árnyék egy rajzon.)


Napkeltekor a nap a horizont szélén található, vízszintes fénysugarakat bocsát ki, és hosszú árnyékokat vet a domb oldalán. Napkeltekor oldalról világítja meg a dombot, délben pedig fentről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése